Voedsel is belangrijk en zonde om weg te gooien, zeker als je beseft dat er nog steeds een groot deel van de wereldbevolking met voedseltekorten zit... Hier zijn in ieder geval 10 tips om de verspilling van voeding tegen te gaan.
1. Het begint in de winkel.
Je zou ogen trekken als je zou weten hoeveel voedsel er in de supermarkten wordt weggegooid, en hoewel dit niet onze verantwoordelijkheid is zijn er toch een aantal dingen die we kunnen doen om dit te verminderen…
–Koop de ‘rare groenten en fruit’. Bv. bij de losse bananen in de winkel heb je bananen die al zijn losgemaakt van elkaar, die alleen of per 2 zitten. Die worden vaak niet verkocht en uiteindelijk weggegooid omdat mensen vaak meer dan 1 of 2 bananen willen. Dus raap de losse ‘eenzame bananen’ en maak er een groepje van. Zo kan je ook de groenten en fruit kopen die er minder mooi uitzien, want ook deze zijn minder gewild dan anderen en eindigen anders in de vuilbak.
–Let op korting voor snelverkoop. In veel winkels krijg je korting op de producten die bijna vervallen. Albert Heijn geeft bv. 35% korting op zo’n producten. Op die manier kan je voorkomen dat deze dingen worden weggegooid (+ de korting is ook mooi meegenomen)
2. FIFO in de koelkast
Wanneer je je boodschappen hebt gedaan pas je thuis de ‘FIFO‘-regel toe. Dat betekent ‘First In First Out’. De producten die een eerdere vervaldatum hebben leg je bovenop en vooraan de producten die langer goed blijven, op die manier worden deze eerder gebruikt en blijven ze dus niet liggen tot ze slecht zijn.
3. Maak je koelkast regelmatig in orde
Als je je koelkast poetst en rangschikt kan je zien wat je allemaal hebt liggen en op deze manier wordt je herinnerd aan bepaalde dingen waarvan je misschien vergeten was dat je ze nog had. Wanneer je hiermee bezig bent kan je ook de overschotjes die niet meer lang goed blijven samen op de bovenste plank leggen en ze dus als eerst gebruiken wanneer je iets te eten wil maken.
4. Voedsel op de juiste plaats
Als je je groenten en fruit een plaatsje geeft bij je thuis, zorg er dan voor dat ze op de juiste manier geplaatst zijn waardoor ze zo lang mogelijk goed blijven. Tomaatjes worden bv. best buiten de koelkast bewaard en worteltjes dan weer in de koelkast. Let er ook op dat bananen een stof afscheiden waardoor andere vruchten sneller rijpen, dus denk eerst na vooraleer je je bananen tussen andere groenten of fruit plaatst… (Wel doen als je graag wil dat iets snel rijp wordt.) Het internet is een bron van informatie en als je twijfelt over hoe je iets moet bewaren, zoek het snel even op.
5. Creatief met restjes
Ik vind het persoonlijk niet zo leuk om 2 dagen na elkaar hetzelfde te eten.. Daarom gebruik ik mijn voedselresten van de dag ervoor (of eerder) om iets nieuw mee te maken. Als ik bv. een halve blok tofu over heb gebruik ik het voor een ander recept dan de dag ervoor. Of als ik een pak tortilla’s geopend heb om wraps te maken, gebruik ik de tortilla’s die ik over heb om de volgende dag nacho chips te maken.
‘Vegan pizza-wrap’
‘Vegan hotdog-boterham’
6. Neem de houdbaarheidsdatum met een korreltje zout
Het ideale zou natuurlijk zijn om je voedsel te gebruiken vooraleer de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar het kan altijd dat je nog iets vindt dat ‘niet meer goed’ is volgens de tht-datum. Dit is niet altijd een reden om het meteen de vuilbak in te gooien want de beste manier om over voedsel te oordelen is nog steeds door te kijken, te ruiken en ten slotte te proeven. Droge voeding zoals pasta en bonen zijn bv. veel langer goed dan de datum die op het pak staat. En bij veel koeken en snoepjes neem je de houdbaarheidsdatum ook best met een korreltje zout… Let wel op met voedsel dat koel bewaard moet worden, maar ook hier geldt de regel: kijk, ruik, (proef?).
7. Denk na voor je iets wil weggooien
Wist je dat de stam van de brocolli perfect eetbaar en ook lekker is als je het kookt? Net als zoals bij bloemkoolbladeren is er helemaal niets mis mee. Van de bladeren van bloemkool kan je bv. lekkere soep of puree maken. Geroosterde pompoenpitten zijn trouwens ook lekker en bevatten veel goede voedingsstoffen, dus denk de volgende keer maar eerst even na voor je de pitten van je butternut de vuilbak in wil gooien…
8. Voedsel invriezen
Ingevroren voedsel kan maanden tot zelfs jaren goed blijven, daarom vries ik regelmatig dingen in die anders snel slecht zouden worden. Als ik bv. een bakje vegan burgers heb opengedaan waarvan ik er ééntje nodig had vries ik de rest gewoon in als ik niet van plan ben om die de volgende dagen op te eten, dan hoef ik me er geen zorgen in te maken dat de rest slecht wordt. Ook wraps, zelfgemaakte bonenburgers, tomatenpuree, verschillende groenten en fruit kan je gemakkelijk invriezen. Maar omdat sommige dingen niet goed blijven wanneer je ze invriest zoek je best eerst even online op of het oké is.
9. Meal planning
Persoonlijk ben ik niet zo’n persoon die altijd al een week op voorhand weet wat ze gaat eten, maar voor sommige mensen helpt het ‘plannen van maaltijden’ om niet meer voedsel te kopen dan nodig is en op die manier ook alles te gebruiken dat in de koelkast staat. Je kan altijd eens proberen om een weekschema te maken van maaltijden en je boodschappen hierop af te stemmen. Misschien werkt het wel heel goed bij jou.
10. Maak iemand blij
Als je iets gekocht of gekregen hebt dat je niet lekker vindt kan je altijd eens rondvragen aan je vrienden, collega’s, etc. of zij het eventueel zouden willen… Want smaken verschillen natuurlijk. Je kan het natuurlijk ook aan voedselbanken schenken, op die manier kan je mensen een plezier doen die nood hebben aan voedsel.
Extra:
11. Niemand is perfect
Tot slot is het belangrijk om te weten dat niemand perfect is en het ook nog bij jou kan gebeuren dat er toch nog steeds voedsel wordt weggegooid. Wanneer je thuis iets vindt dat niet meer eetbaar is, wees dan ook zo verstandig om het gewoon los te laten en weg te gooien… Het belangrijkste is dat je je best doet om zo bewust mogelijk met voedsel om te gaan, maar het is ook menselijk om soms eens iets te vergeten. Blijf daarom positief tegen jezelf en motiverend, want niemand is perfect.
Zijn er tips die jij nuttig vond? En heb je zelf ook nog tips om voedselverspilling tegen te gaan? Laat het zeker achter in een reactie.
Liefs,
Helena
Reactie plaatsen
Reacties