eco burgers

Gepubliceerd op 13 mei 2021 om 13:43

'Hoezo een eco burger?¿', hoor ik je al denken...

Maar serieus, deze burgers zijn ecologisch verantwoord, want:

  • Ze zijn gemaakt van bloemkoolbladeren, iets dat meestal in de vuilbak of op de composthoop eindigt... 
  • Je kan het maken met verpakkingsvrije ingrediënten als je het in bulk koopt. (Zoals bonen, kruiden, edelgist,...)
  • Het bevat geen ingrediënten die van ver moeten geïmporteerd worden.

De volgende bedenking 'Bloemkoolbladeren, dat kan toch niet lekker zijn' wordt helemaal ontkracht wanneer je dit recept geprobeerd hebt...

Eerlijk, ik was zelf verrast door de heerlijkheid van dit zelf bedachte recept. Don't judge until you've tried it! 

Nog wat tips om de ecologische voetafdruk te verkleinen:

  1. Kook een grotere hoeveelheid witte bonen en vries de overige bonen in zodat je ze later niet meer hoeft te koken (energiezuinig)
  2. Als je toevallig nog een overschot aan hard brood of beschuit hebt waar je niets mee doet, kan je deze zelf vermalen tot paneelmeel 
  3. Wanneer je je maaltijd samen stelt, combineer dan de groenten in je voorraad die bijna vervallen zijn, zo worden deze toch nog gebruikt als bijgerecht 

Ingrediënten (4personen):

  • de bladeren van een bloemkool
  • 500g witte bonen (gedroogd of in blik)
  • 1tl kruidenzout
  • 2el lijnzaad
  • 4el edelgist
  • 2el paneermeel
  • 1el paprikapoeder
  • 1el sojasaus

 

De ingrediënten zijn gebaseerd op een 'gemiddelde                  hoeveelheid bloemkoolbladeren', wanneer je extreem veel bladeren hebt kan de textuur minder vast worden ( voeg dan wat meer paneermeel, edelgist, lijnzaad, etc. toe ) 

Bereiding:

  1. Als je droge bonen gebruikt zorg je ervoor dat deze gekookt zijn (enkele uren in water laten weken en koken tot ze gaar zijn, de kooktijd hangt af van het soort boon en hoelang je ze hebt laten weken)
  2. Was de bloemkoolbladeren goed en kook ze voor ongeveer 20 minuten
  3. Doe de gekookte witte bonen samen met de bloemkoolbladeren in de ketel (of in een blender) en pureer het samen
  4. Voeg de kruiden, de sjasaus, edelgist, het lijnzaad en het paneermeel toe en meng het goed
  5. Kneed enkele burgers uit deze 'bonenpuree' en bak ze voor een 15-tal minuutjes in de airfryer of een half uurtje in de oven (halverwege draaien) 
  6. Eet het zoals je het graag hebt, met of zonder burgerbroodje en wat saus of gewoon met groenten

Laat het smaken en laat me weten wat je ervan vond! ⭐⭐⭐⭐⭐

Mede goedgekeurd door Glen.

Liefs,

Helena

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb